Hakuna Matata

2013-06-27
18:04:18

Vart har hakuna.blogg.se tagit vägen? /L
Jag ser inte längre vår blogg, är det fler som har så?
 
Detta får jag fram när jag går till http://hakuna.blogg.se
 
 

2013-06-24
17:00:10

första av förhoppningsvis många.. /S
Igår fick T ta med vovven och dottern på en promenad medan jag stannade hemma för att genomföra mitt första träningspass sedan förlossningen. Jag gjorde ett försök för några dagar sedan, men en kinkig liten tjej gjorde att jag bara kom halvvägs genom programmet.
 
Men denna gång lyckades jag alltså ta mig igenom alla 7 övningarna i period 1 i Olga Rönnbergs träningsbok för nyblivna mamma. Det var skönt att kicka igång samtidigt som jag blev lite depp över att känna mig så svag då det var knappt jag tog mig igenom övningarna, å andra sidan inser man ju hur välbehövligt det är att komma igång igen så mag-/ryggmusklerna kommer orka med att bära runt på vår växande tjej!
 
Idag är jag dock heeeeeelt utsliten, det känns som att jag hade kunnat sova ett dygn! Inatt ville Selma inte alls somna när mamman började känna sig trött. Istället hann klockan bli 00.20 innan jag lyckades lägga ner henne i hennes säng och hon fortsatte sova. Tyvärr vaknade jag av hennes gråt bara 40 minuter senare, men då var all ork och tålamod slut så jag tog med henne och gick in i gästrummet där jag bäddade ner oss och ammade då jag vet att hon somnar direkt och även fortsätter sova. Vi sov ända till 10.20 imorse med bara ett ytterligare avbrott för amning så jag borde fått den sömn jag behöver men jag känner mig ändå mer död än levande...
Något annat som drog ner humöret ytterligare idag var att jag kände av mitt dåliga knä för första gången på ganska många dagar så någon långpromenad blev det inte idag.
 
Nu ska jag fixa lite mat tills T kommer hem från jobbet, då får han ta med våra älsklingar på ännu en promenad medan jag försöker hitta lite ny energi...!

2013-06-19
22:13:21

Nytt personbästa /S
Idag gjorde jag något som kanske inte var helt intelligent eller snällt gjort - jag fick nämligen för mig att utöka min långpromenad ordentligt när det var dags för Pepsis promenad. Toppen kan man ju tro men solen stekte och det var riktigt varmt så när vi hunnit lite mer än halvvägs gick stackars Pepsi på sträckt koppel BAKOM mig och det hör verkligen inte till vanligheterna!
 
Rundan vi gick var kanske inte jätterolig då den gick längs vältrafikerade bilvägar men jag var ändå nöjd då vi hemma vid dörren igen hade 7km promenad avklarat!! Jag hade inga som helst känningar i knät, och hade det inte varit för värmen hade jag nog orkat en kilometer till :)
 
Det är så skönt att känna hur det går framåt. Nu gäller det bara att fortsätta öka längd och tempo på promenaderna och försöka klämma in 1-3 styrkepass i veckan :)

2013-06-17
16:51:14

Måndag /S
Nu är vi inne på slutspurten innan T går hem på 5 veckors semester - bara 2 veckor kvar!
Dagarna rullar på i rasande tempo så det ska nog gå fort. Den senaste tiden har vi njutit av solen och börjat gå in i semesterläge på allvar. I lördags skulle vi hejat fram T på Stadsloppet men typiskt nog åkte han på en dunderförkylning under veckan som var som värst under lördagen för att sedan vända och bli bättre. Så istället fick han göra oss sällskap och agera hejarklack istället. Solen sken och himlen var blå så det fick bli lite picknick intill löparna, helt skönt var det dock inte då det blåste en hel del.
På lördagen åkte även T iväg och köpte en trädgårsgrupp åt oss - äntligen! Den invigdes direkt med pastasalladslunch i solen. Vi har tvekat och velat en hel del så jag hoppas verkligen att det är en bra grupp vi har köpt. På lördagskvällen begav sig T mot stan för en kväll med grabbarna medan jag och Selma åkte på kalas för att fira Selmas kusin som fyllt 6 år. Som vanligt var det livat med kusinerna som lekte vilt och högljutt - Selma sov sig dock igenom hela kalaset medan jag fick njuta av god sallad och den superfina tårtan som syrran gjort.
 
Idag har jag och Selma promenerat tillsammans med S och hennes lilla R som är 3 veckor yngre än Selma. Det är riktigt kul då de flesta i föräldragruppen verkar vara intresserade av att hålla kontakten. Än så länge har vi ju inte träffats så mycket men det beror väl kanske mest på att vi ligger så olika till - Selma blir ju 7 veckor imorgon och då har inte ens de sista bebisarna fötts, och andra är hemma och försöker lära känna sin nya bebis. Vi som var först börjar ju ändå känna oss ganska inne i det så att man börjar känna att man vill komma hemifrån och träffa andra och inte bara ägna sig åt bebis. Till hösten tror jag i alla fall att vi kan komma att ses lite då och då. Vi har i alla fall skapat en liten grupp på Facebook där vi har ganska tät kontakt med varandra vilket är kul.
 
Nu är vi inne på midsommarveckan också. Vi har inte haft något planerat då familjen ska iväg på egna firanden och vi hade räknat med att kompisgänget skulle iväg också men istället kommer de flesta av dem hit på lite grillkväll vilket ska bli kul. Det gäller väl bara att hålla tummarna för att Selma har en bra kväll och somnar i tid så inte hon har en gnällig sådan, för då är det ju kanske inte så kul att ha huset fullt i folk - men man kan ju inte isolera sig för att hon KAN ha en dålig kväll, vi får helt enkelt testa!
 
 

2013-06-12
17:25:56

Not so prince-charming /L
Ni har säkert inte missat att jag kör stenhårt på romantik när det kommer till böcker. En bra bok innehåller en bra kärlekshistoria, det vill säga, att man gillar de båda karaktärerna. Ibland så lyckas inte dessa författare få till det. Visst, jag irriterade mig till tider på både Edward Cullen och Mr. Grey men i det stora hela så är det två karaktärerna som man faller för. 
 
 
Här om dagen läste jag J. Sterlings The Perfect Game. Boken började jättebra faktiskt, klassiskt tema med superkaxig snygg kille som gör allt för att få den svårfångade tjejen. Jack, som han heter ska föreställa någon drömkille men så gör han något som gör att jag som läsare inte tycker om honom längre. Jack Carter karaktären är populär likt Cullen/Grey på alla dessa boksidor för kärleksfrossare som jag. Personligen ser jag inte riktigt vad det beror på. Men en absolut läsvärd bok.
 
 
 
 
 
Sedan har vi också Katy Evans bok Real. Även den en populär kärlekshistoria bland bokälskarna. Den handlar om Remingon Tate, en boxare som faller pladask för Brooke och anställer henne i sitt team. Man märker snabbt att allt inte står rätt till och personligen skulle jag nog springa åt andra hållet. Det är en bra bok som gör en nyfiken, man undrar ju vad hemligheten runt mr Tate är. 

2013-06-12
16:24:52

+1,5 /S
Idag ställde jag mig på vågen igen efter att ha hållt mig borta från den en vecka då det ändå bara stått still på + 6-7kg och jag har ställt in mig på att det kommer att få kämpas för att bli av med dem.
 
Gissa då om jag fick ett stort leende på läpparna när det nu bara återstår 1,5kg innan jag är tillbaka på den vikt jag startade min graviditet med, det betyder att jag tappat 16,5 kg på ganska så precis 6 veckor. Jag kan ju inte påstå att det är min intensiva träning som gjort det då jag bara promenerat ca 3 km/dag, dock har jag försökt hålla tempot uppe. Det är nog snarare en kombination av promenader, mindre chokladätande och amning (förbrukar mer kalorier när man ammar). Min stora förhoppning är att det ska fortsätta neråt och passera även startvikten då jag verkligen skulle vilja tappa 10kg till för att känna mig bekväm med min kropp, och allra helst 15kg för att känna mig riktigt nöjd. Men det är väl bara att fortsätta som jag gjort antar jag men att öka träningsintensiteten. Om inte annat så känner jag ju hur välbehövligt det är att träna upp min bålstyrka då jag blir jättetrött i ryggen efter bara en kort stund bärandes på Selma, och jag bör också komma igång med mitt knäprogram för att inte riskera att det smäller till där för det vore verkligen en mardröm nu när man är hemma med henne...
 
Nu ska jag leta reda på en ny bok då jag läste ut andra boken i Crossfireserien igår. Jag har verkligen en hatkärlek till den serien då jag egentligen på riktigt tycker att storyn är väldigt B med alldeles för många genvägar i storyn, för mycket sex och för vulgärt språk vad gäller sexscenerna MEN jag får ju också erkänna att jag slukat böckerna då man lätt kommer in i dem och man vill ändå veta hur det hela kommer sluta.
 
Ikväll ska vi iväg och titta på/köpa ett begagnat babygym till stumpan som jag äntligen hittat till ett bra pris, men efter det tror jag det ska göras en storbeställning av pocketböcker för det är verkligen skönt att få sätta sig och bara läsa under de stunder Selma somnat och man får vara ute och njuta samtidigt. Några tips på lättlästa böcker i en annan genre än erotiksidan då berättelserna verkar vara alltför lika varandra...?

2013-06-12
11:53:15

Efter solsken kommer regn /S
... det känns om ett sådant omkastat uttryck hade passat bättre in på vår dag igår! Efter en helt perfekt dag med lillskrutt följde nämligen en dag med konstant gnäll och ammande kändes det som. Dagen började vid halv 10 för hennes del då hon vaknade och en timma senare var det dags för mitt besök hos barnmorskan som gick jättebra och efter det samtalet så känner jag ännu mer hur nöjd jag är med både graviditet och förlossning. Jag kan klaga på att det var jobbigt att bli igångsatt men nu i efterhand är jag nog ganska nöjd över det trots allt då jag bara behövde ha värkar i 8h i sträck. En i mammagruppen berättade nämligen att hennes värkar började en fredag och ungen är född en tisdag. Det vanliga är väl egentligen att förstagångsföderskor har en ganska lång latensfas och att det inte är ovanligt med ett dygn av värkar - då är jag väldigt glad att mitt blev så snabbt avklarat även om det var jobbigt just då, så var det ju bara 8h!
 
Under samtal och undersökning var det en del gnäll från lilla fröken S, vet inte om det var en kombination av värme och trötthet? Så fortsatte hon även under vår lunch hos mamma trots ammande och vaggande i vagnen så kom hon aldrig till ro och och somnade ordentligt så när det var dags för besök hos BVC vid 14 var hon fortfarande vaken och gnällig. Besöket gick bra och jag fick handla med en kinkig tjej för att sedan åka hem och förbereda för att hon äntligen skulle få sova en längre stund.
Med andra ord byttes blöja, det ammades och hon bäddades ner i vagnen och vaggades och somnade gjorde hon.... i 5 minuter! Så fortsatte det hela eftermiddagen tills jag höll på att bli knäpp och istället la mig och amma i sängen där hon 9 av 10 gånger somnar intill mig, så först när klockan hann bli 17 somnade hon. Trött som jag var föll jag för frestelsen att äta choklad för första gången på länge men det skulle jag bittert få ångra för det följdes av en kväll/natt med hysteriskt skrik från Selma som jag gissar fick ont i magen av den där jäkla chokladen. Så först när klockan hann bli halv 2 fick jag sova en stund innan jag vaknade vid 5 av mer skrik och jag gav efter ännu en gång och ammade henne i sängen.
 
Vet inte om det är töntigt eller vettigt men jag vill verkligen försöka undvika att amma henne i sängen då jag inte vill bli den enda som kan söva ner henne om kvällarna. Därmed försöker jag alltid söva henne i hennes egen säng istället för att amma eller bära runt på henne, men det lyckas ju inte alltid då hon ofta somnar under amning eller så är jag själv för trött för att orka vagga henne i sängen då det kan ta uppemot 40-60 minuter innan hon väl somnar. Men jag inbillar mig att jag ska ha igen det när man kan börja införa riktiga läggningsrutiner, eller också är hon för liten just nu för att det ska ha någon betydelse i framtiden?
Idag hoppas jag i alla fall på en glad tjej!
 
Ska man se positivt på det hela så har jag ju återfått motivationen till att hålla mig undan choklad!!

2013-06-11
16:42:26

13 dagar kvar /L
13 dagar kvar till efterlängtade semestern.
Vi har fortfarande inte fått allt klart med kommunen över hur det kommer se ut med barngrupp eller personalen. Väldigt frustrerande! Det är helt sjukt att en kommun kan skita i att ta tag i sånt som drabbar invånarna.
 
I alla fall... I måndags fick vi äntligen svar på lillemans avföringsprov då han hade diarée i flera dagar och ett av barnen i barnehagen visade sig ha sarmonella. Lilleman hade ätit jord, skönt att det inte var något smittsamt :)
 
I övrigt så glömmer jag bort graviditeten, det är inte samma sak andra gången ;) Visst, det är jätteroligt men den här gången så går tiden fortare. Imorgon går jag in i vecka 13, illamåendet går upp och ner. Mådde jättebra förra veckan men veckans två första dagar har kantas av illamående och vrålhunger. Jag är hungrig hela tiden. Tyvärr är jag dålig på att äta regelbundet så jag bör skärpa mig. Och tröttheten ska vi inte tala om... 
Känns väldigt konstigt att se på höstens plan och veta att jag kommer jobba 4 månader sedan blir det hemma igen :) Gött!
 
Ha det så länge!

2013-06-10
19:55:23

Semesterlängtan /S
Då var 4 lediga dagar tillsammans över och jag har börjat ta sikte på semestern istället!
Vi har haft det jättehärligt de här dagarna med fint väder, gemensamma promenader, färdigställande av projekt trädgårdsland (som blev superfint), en eftermiddag med grill och kubbspel på Skutberget med vänner och träffa familjen m.m.
 Eftersom T varit ledig har vi också delat Selmas vakna stunder på nätterna vilket gjort att jag fått samla ihop lite ny energi och laddat batterierna. Jag inser vilken skillnad det gör när man delar ansvaret på det viset så nu längtar jag efter Ts 5 veckor långa semester vecka 27-31, och när den är över hoppas jag att den lilla damen har börjat få lite rutiner vad gäller sömn och nätter, men det kanske bara är en önskedröm?
 
Idag har vi i alla fall haft en toppendag här hemma enligt mig själv. Vi började med en promenad som vanligt, och för en gångs skull fortsatte S att sova vidare i vagnen även efter att vi kommit hem vilket gav mig lite tid till att plocka lite här hemma och tvätta upp lite kläder i strl 62 som hon nu börjat gå över till. Därefter blev det amningspaus och en lång lekstund på golvet. Det är så härligt att se henne vara "med" så mycket mer, hon följer med blicken och söker med blicken på ett annat sätt än tidigare och hon börjar bjuda på de där härliga leendena som gör mig näst intill tårögd varje gång då det känns som att man svämmar över av känslor. Hon har också börjat "prata" lite mer och jag kan höra att hon börjar testa olika tonlägen.
Efter en lång lekstund och en ny amningsstund gäspade hon och jag testade att söva ner henne i vagnen genom att bara dra den fram och tillbaks, något jag i stort sett aldrig lyckats med MEN idag gick det supersnabbt vilket gav mig en låååång härlig stund i solstolen med min bok, och middag i solen med min fina sambo. Det har därmed varit en perfekt dag enligt mig, dels för att min söta dotter varit nöjd hela dagen och dels för att jag fått lite tid åt mig själv, något som fortfarande är väldigt viktigt för mig.
 
Imorgon har vi två tider att passa då det dels är dags för mitt efterbesök hos barnmorskan och dels väntar BVC och läkarbesök för Selma. Jag måste ju erkänna att mitt barnmorskebesök känns lite läskigt, jag vet inte varför, antar att en liten del av mig oroar mig för att hon ska säga att något är fel kanske...
 
Nu hör jag att det börjat låta ifrån vagnen, dags för amnings-/Tvstund!
 
 

2013-06-03
15:25:29

Måndag och ny vecka /S
Då var det måndag igen!
Helgen som varit har varit jättehärlig och vi har börjat gå in i semesterläge här hemma nu när det bara är några få veckor kvar tills hela familjen är lediga tillsammans några veckor. Helgen har bjudit på sommarvärme och sol och vi har njutit av den här hemma i trädgården med lite trädgårdsjobb och fika i skuggan, det har ätits grillat ute i sommarstugan med Ts familj, och Selma har för första gången fått följa med till sin mammas smultronställe - det vill säga min mormors gård på landet där vi njöt av lugnet och alla dofter och ljud som hör till, njutit av mormors goda mat och bakverk :)
 
Sedan sist har Selma även nått en liten milstolpe i utvecklingen genom att vid tre tillfällen ha vänt sig från mage till rygg! Blev lite förvånad då jag trodde det är något de tydligen brukar göra vid 4-5 månaders ålder så man kan ju inte låta bli att bli lite extra stolt över vår duktiga tjej. Annars väntar jag mest på att hon ska komma igång och svara på leenden lite mer då hon hittills varit lite snål med dem.
Den här veckan väntar också första fikat i mammagruppen då jag gick emot mig själv och bjöd hem alla mammor på lite fika på onsdag. Jag brukar verkligen inte göra det men ska man lära känna andra barnfamiljer så får man ju anstränga sig lite ;)
 
Nu ska vi gå en liten promenad och se om lilla fröken vill somna en stund. Inatt var honn vaken 2h i två omgångar så det blev en lång sovmorgon för oss båda då vi vaknade först vid 11.40.
 
Ha det gott och njut av solen!