Hakuna Matata

2014-05-25
18:02:47

Ord och inga visor /L
En sak som man börjar reflektera över när barnen börjar bli språkligt medvetna  (eller medvetna är de, bara att man som vuxen nu märker resultatet) är ordvalen du gör.

Lilleman har fått sig favorit fraser och ord nu, ord som inte alltid uppskattas. Som exempelvis "Fan". Inte så jäkla roligt att höra när du sitter på ett litet kontor med hälsosyster för att reflektera över sonens utveckling och du hör ett "fan" komma från dockvrån. Ett riktigt öppna-golvet-nu-snälla-moment. 
Eller när du sitter i barnehagen aka förskolan på föräldrasamtal och får "ja också säger han gärna ordet "fan".... En sak att vara förälder då men jag är också kollega och chef i lillemans barnehage. Men det ska också sägas att det inte kommer som en chock för mina kollegor då jag blev korad till Miss Va Fan! eftersom det är ett uttryck jag tydligen ofta använder. Bra förebild va?

I alla fall så är lilleman inne i den period då barn snappar upp ord som mest. Och vi skrattar varje dag över saker han kläcker ur sig. Han låter så lillgammal och är jäkligt bossig. När vi exempelvis är ute med sparkcykeln (som numera går upp i 170 km/h) så skriker han gärna "PASS DEEEG" till mötande. Än så länge så skrattar bara folk eftersom han är liten och söt. Får se hur länge det håller.

Men tillbaka till anledningen jag skriver, substantiven flödar hemma och det är kul att se vad han kan. En sak som jag kom att tänka på är namn på könsorganen. Vad kallar man dem idag? Här i Norge är det guttetiss eller jentetiss. Väldigt barnvänligt. Men jag pratar inte norska och vill ju lära barnen svenska. Så jag tänkte på vad kallar vi dem. Penis låter så akademiskt men snopp är väl helt okej. Men så kom jag och tänka på lillan. Tjejers könsorgan, vilket namn är bäst. Fitta går ju inte, känns väldigt förnedrande och jag skulle nog dö av skam om mina barn kläckte det ordet. Slida låter liksom inte rätt. Mamma sa alltid stjärt. Stjärt hatar jag, förstod aldrig ordet för en del använder det på främre delen och andra bakre. 
En gång när jag såg på Oprah så diskuterade de samma sak. Där yttrade de namnet vajayjay. Diggar det men det går inte heller att använda för då förstår väl ingen. Ordet underliv är liksom "hej 50-tal"! 

På tal om namn på kön så berättade mormor om en rolig händelse hon var med om. Måste vara runt 15-20 år sedan alltså under 90-talet. Hon satt med en kollega på personalrummet när chefen klev in och de kom in på samtal kring deras barn och chefen berättade att hen har en son som heter Petter-Nicklas varpå mormor och hennes kollega börjar ju gapskratta för de trodde chefen skojade. Chefen skojade inte och de frågade om hen inte hade hört att snoppen också kallas Petter-Nicklas. Chefen hade aldrig hört detta. Man tycker att de flesta vet detta.... Kan också sägas att samtalet blev minst sagt krystat efter det.

Så jag vill gärna höra vad ni tycker barn ska kalla sina könsorgan. Tacksam för tips.



Taggar: Barn;

Kommentar:
#1: sandra

Har du missat ordet snippa?! Helt fantastiskt bra ord tycker jag - snopp på pojkar och snippa på tjejer! Skulle nog tro att det är det vanligaste namnet för flickors kön idag på svenska förskolor :)

2014-05-26 @ 08:42:20
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: