Hakuna Matata

2012-05-24
17:57:25

Play-tips /S
Då och då brukar jag kika in på SVT Play för att se vad de har att erbjuda i deras kategori som de kallar film & drama. Just nu finns två miniserier som jag tittat på.

The Promise
18-åriga Erin reser till Israel med sin väninna som ska göra värnplikt. Hon har med sin morfar Lens dagbok från hans tid i Palestina. Han var där som fredsbevarande brittisk soldat efter andra världskriget. Erin fortsätter, trots varningar, att leta efter Mohammeds familj. Hon vill hålla det löfte hennes morfar en gång gav.

Det växlar mellan nutid då man får följa Erin som upplever dagens Palestina, och dåtid då man får följa Erins morfar Len när han befinner sig i Palestina som engelsk soldat under 40-talet.
Jag störde mig enormt mycket på huvudpersonen Erin men det var ändå en bra miniserie i fyra delar som dels lärde mig något nytt och som även väckte lite tankar utöver att vara lite smått spännande. Tror den kommer finnas kvar till och med den 22 juni

Birdsong
En kärlekshistoria i två delar som utspelar sig i Frankrike under det första världskriget. Jag som älskar alla serier och filmer som utspelar sig under en annan tidsera tyckte om serien. Jag tyckte också om att det var något nytt då jag är rätt less på alla filmer och serier som utspelar sig under andra världskriget! Tyvärr har SVT redan tagit bort första delen men den kanske man kan se på annat vis. Den andra delen i serien finns kvar till på söndag.

Slutligen måste jag ju tipsa om en av mina favoritserier, Downtown Abbey som SVT visar repriser av just nu, även den går att se på SVT play.

När den osänkbara Titanic går i djupet 1912 drabbas många människor. På godset Downton Abbey får olyckan oanade konsekvenser, när det visar sig att två av släkten Granthams huvudarvingarna omkommit.

"Solen klättrar sakta upp bakom Downton Abbey, ett stort och magnifikt hus i en stor och mäktig park. Allt ser så tryggt och säkert ut att man tror att det liv som levs innanför dessa murar ska fortsätta i mer än tusen år. Men, det kommer inte att ske ..."

Så skriver manusförfattaren Julian Fellowes om Downton Abbey, ett gods som varit i familjen Crawleys ägo sedan 1772. Här i de vackra salongerna och sovrummen lever godsägaren och hans familj, men i och kring köksregionerna lever tjänstefolket, som håller lika hårt fast vid sina traditioner och roller som godsägarens familj.

Bland de som lever en trappa ned är det många som ser sitt arbete för familjen Crawleys som ett kall, men några är bara på genomresa på jakt efter nya äventyr. En stor skillnad är dock att alla där "nere" vet så mycket om dem där uppe, men att de ovanför inte har en aning om dem.

Det är verkligen en serie jag kan rekommendera om man liksom mig gillar serier och filmer i den genren. Det finns än så länge två säsonger och i september börjar den tredje visas i England.


Downtown Abbey

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: