Hakuna Matata

2012-07-30
01:37:29

Borta bra men hemma bäst /S
Nu är vi åter hemma i Karlstad efter 6 dagar på vift i de sydligare delarna av vårt land!
 
Vi har haft en kanonvecka!!
 
Vi började vår semestertripp på tisdag morgon då vi steg upp tidigt för att få köra en bit utan all sommartrafik. Det var riktigt skönt att få sätta sig bakom ratten och få köra långt - något jag kan sakna från tiden i Linköping då vi gjorde sådana resor ofta. Vi hann ganska långt innan trafiken hann vakna till liv ordentligt vilket var riktigt skönt. När vi närmade oss Göteborg lämnade jag över förarsätet till T som har lite mer koll på vart vi skulle köra där.
När klockan närmade sig 13 nådde vi dagens resmål, Halmstad. Vädret var kanon - inte ett moln så långt ögat nådde, så efter att ha spenderat hela förmiddagen i bilen, intog vi Tylösands underbara strand! Det var vår första gång där, och vi kände genast att vi gärna återvänder varje sommar hädanefter - vilken underbar miljö!! 
Jag hade förväntat mig en lång strand packad med folk men det var inte alls så mycket folk som jag förväntat mig - sen kanske det bara var en tillfällighet? Det var i alla fall så pass härligt att vi stannade där tills klockan närmade sig 18 och T invigde sitt Trangiakök och lagade mat åt oss där på stranden :)
På kvällen gick vi runt och tittade lite i Halmstad som verkade vara en riktigt mysig stad. Men tyvärr var vi alldeles för trötta för att orka ta in staden ordentligt, så istället blev det en tidig kväll på vandrarhemmet.
 
Underbara Tylösand, under sen eftermiddag när de flesta gått hem..
 

Dagen därefter fortsatte vi vår resa ner i landet. Vi åkte bland annat till Torekov, Mölle, Nimis, Hovs hallar, Kullens fyr. Höjdpunkten tyckte vi nog båda var Hovs hallar med sin speciella natur, jag vill inte visa någon bild då jag inte tycker varken våra egna eller de bilder jag hittade på nätet, lyckades göra platsen rättvisa. T tyckte även att Nimis var lite häftigt att se. Tyvärr fick jag aldrig se det då det var 1 km lång promenad dit nerför en brant sluttning (och givetvis 1km brant uppför tillbaka) och efter att jag var nästan framme så hörde jag att någon sa att sista biten var jättebramt, och jag som redan känt att det var väldigt ansträngande för mina dåliga knän vågade inte riskera att första dem så tidigt in på semestern, så jag började vandringen tillbaka medan T gick sista biten för att titta. Det blev också sol och bad denna dag då vädret var lika perfekt som vår första dag.
Slutmålet för den här dagen var Malmö. Jag hade bestämt mig för att samla på mig mod nog för att sitta i förarsätet när vi körde in i Malmö, och jag lyckades faktiskt göra det. Vi hade nog lite tur då klockan hann bli nästan 8 innan vi var framme så trafiken var väldigt lugn vilket kändes skönt då hotellet låg MITT i centrala Malmö. Väl i Malmö promenerade vi lite i innerstan och tittade på de otroligt fina gamla byggnaderna, och avslutade dagen med en grymt god pizza och varsitt vinglas :)
Morgonen därefter spenderade vi en timma i Västra hamnen i Malmö där Turning torso står.
 
Underliga Nimis. Konstnären Lars Vilks byggen av drivved. Det fanns flera sådana här kojliknande byggnationer och de var stora.
 
 

Dag 3 bjöd också på kanonväder!! Denna dagen hade vi lite kortare ressträcka. Vi började köra mot Falsterbo - Skanör där vi besökte en uppbyggd Vikingaby strax innan. Det var väldigt häftigt egentligen då det var ganska stort uppbyggt och bra gjort men både jag och T kände ganska snabbt att vi inte hade något sug och att vi nog inte var tillräckligt intresserade så istället åkte vi vidare mot Falsterbo-Skanör, men vi kom inte långt innan vi hamnade i en låååååång bilkö som rörde sig i snigelfart. Eftersom vi inte verkade komma någonstans inom den närmaste tiden hoppade vi över det och åkte vidare mot Ystad som var slutmålet för dagen, innan vi åkte fram dit stannade vi till vid Smygehuk, Sveriges sydligaste plats, och en lång fin strand för lite mera sol och bad.
Väl framme i supermysiga Ystad blev det promenad och middag på stan. Stan var liten men jättemysig verkligen då det fanns massor av riktigt gamla korsvirkeshus, och de där låga små husen som är typiska för Skåne.
 
  
Fina Ystad
 

Vår fjärdedag bjöd härligt nog på en blå molnfri himmel precis som de tidigare dagarna - ganska bra prickat att få sommarens finaste dagar på semesterresan!!
Vi började dagen med att åka till Ales stenar. Varken jag eller T hade några direkta förväntningar då det där med fornlämningar bara är intressant i en viss utsträckning - men eftersom vi ändå skulle passera det och det är med på världsarvslistan så kändes det som ett måste. Nu i efterhand är vi otroligt glada för att vi åkte dit för jag måste nog säga att det är den vackraste plats jag upplevt hittills i mitt liv! Inte så mycket stensättningen men platsen den låg på, vädret... allt det tillsammans gjorde platsen helt magisk just då...!
Vi åkte sedan vidare mot Glimmingehus, och sedan upp till Haväng som var ännu en jättefin plats med en lång fin sandstrand som vi spenderade större delen av dagen på, och det blev även här matlagningen på stranden - billigt alternativ om man vill spara lite pengar på resan men framför allt väldigt mysigt! Målet för den här dagen var Simrishamn där vi skulle spendera vår sista natt i Skåne. Vi promenerade i lilla centrumet och åt varsin toast Skagen med ett glas vitt och en enormt stor och enormt god vit choklad cheesecake med varma hallon :)
 
 
 
Bilder från Ales stenar - återigen så gör inte bilderna platsen rättvisa tyvärr.
 



Dag 5 var det dags att åka upp mot Kungsbacka. Det var första dagen som vi inte vaknade upp till en klarblå himmel, istället var det väldigt grått. Eftersom vädret inte var någon höjdare, lyckades jag övertyga T om att vi borde ta vägen förbi Ullared! När vi hade ungefär en timme kvar dit började bilen plötsligt att vibrera lite, och lite gick sedan till väldigt mycket och något var uppenbarligen väldigt fel. Jag kände mig lite lätt panikslagen då vi befann oss på motorvägen med 120km hastighet och jag såg framför mig hur ena däcket flög av och hur alla bilar skulle krocka inklusive vi. Som tur var kom det en avfart efter bara 1km så vi kunde svänga av. Men vad gör man sen?! Varken jag eller T kan något om bilar, och lufttryck i däcken hade vi kollat alldeles innan. Som vanligt när jag får problem med bilen, ringde jag pappa som då befann sig på fiskeresa i Norge. Han talade om vad vi kunde kolla efter för att eventuellt hitta en orsak till varför bilen hoppade fram så konstigt. Till slut upptäckte vi att vårt ena framdäck var mycket varmare än de andra däcken - så vi fick hiva ur allt ur bakluckan för att ta fram domkraft och annat som behövdes för att helt enkelt skruva av däcket. När däcket väl var av upptäckte vi ett ca 4 cm stort hål i gummit in till slangen! Jag vill inte ens tänka på vad som hade kunnat hända om däcket hade exploderat vilket det förmodligen hade gjort till slut om vi tvingats åka på det mycket längre. Med andra ord var det dags att nyttja reservdäcket, och som tur var så var den förra ägaren till bilen smart och hade lagt i ett riktigt däck och inte ett vanligt reservhjul som har en maxhastighet på 80km/h.
 
Vi kom därmed iväg till Ullared, och jag lyckades fynda lite smått och gott på de 2 h som T gav mig där :)
Vidare mot Kungsbacka, och sedan med tåg in till Göteborg där jag skulle få uppleva min julklapp från T, en konsert med Bruce Springsteen. Jag kan väl inte säga att vi är stora fan någon av oss men han har ju gjort några klassiker och är ju en riktig världsstjärna och jag kan nu förstå varför!
Han spelade i 3h och 45 min och han gav verkligen ALLT på scenen hela tiden, och var nära publiken hela tiden, plockade upp önskelåtar från publiken och fick verkligen med sig alla 66 000personer på Ullevi!!
 
Idag var det dags för hemfärd! Vi gjorde dock en avstickare för att hälsa på en gammal klasskompis, min bästa väl från sjunde klass. Vi har inte haft alls mycket kontakt genom åren då hon flyttade efter sjunde klass, men hon har alltid varit superduktig på att höra av sig till mig så jag bestämde mig att för en gångs skull göra något liknande. Både jag och T tyckte det var superkul att vi åkte dit då det var jättekul att få träffa hennes nyfödda lilla dotter och hennes supertrevliga man, få se deras fina hus och inspireras nu när vi själva ska flytta in i hus. Jag håller med T, för även om jag inte träffat J mer än 3-4 gånger de senaste 12 åren, och vi aldrig har träffat hennes man, så kändes det efter bara några minuter som att vi känt varann länge allihop :)
 
Nu har ni fått veta lite vad jag pysslat med de senaste dagarna!
 Men nu är det verkligen dags för mig att sussa då det är en enormt stor dag för oss imorgon och det gäller att hålla huvudet på skaft... Mer om det en annan gång, natti natt!!
 
 
 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: