Hakuna Matata

2011-08-15
16:00:45

Klickerträning på försök /S
Jag har bestämt mig för att jag och Pepsi ska ge det här med klickerträning en chans. Jag skulle tippa på att de allra flesta hundägare har lite koll på vad det handlar om, annars kan man läsa lite kort om det här!

I korta drag så handlar det om att med ett litet hjälpmedel, en klicker, uppmuntra/förstärka ett beteende hos hunden genom att enbart vara positiv och berömma varje gång hunden gör det önskade beteendet. Berömmer gör man genom att i samma stund hunden gör rätt, klicka och direkt ge en godisbit, man får INTE banna om hunden gör fel, utan bara berömma alltså. Fördelen med att använda just en klicker för att berömma är att ljudet alltid låter lika till skillnad från våra röster.

Min tanke är att jag ska ta med mig klickern på våra promenader och se om vi kan klicka fram mysigare promenader där han drar mindre i kopplet. Det har blivit mycket bättre med vanlig koppelträning men vi verkar inte nå ända fram så nu är det dags att försöka med något nytt.
Klickerträning är dessutom utmärkt hjärngympa då det är hunden själv som måste lista ut vad det är den ska göra för att få den där godbiten. Alla hundar mår bra av hjärngympa, några minuter med den kan trötta ut hunden mer än en timmes promenad. Tyvärr är jag rätt usel på den sortens aktivering... men nu ska det bli andra bullar! Jag och Pepsi har provat två minipass här hemma idag med klickern. Insåg dock nu när jag läste lite att jag kanske på en lite för svår nivå men vi gjorde ändå framsteg. Till en början låg han bara och stirrade på mig med dreglet hängandes, men till slut provade han lite försiktigt olika saker för att se om det ledde någonstans och det var framsteg nog för att det skulle bli motiverande och roligt.
Jag valde att börja med att lägga ett stort microlock på golvet bredvid oss. Jag duttade lite med handen på locket tills han nosade på det, och i samma stund han gjorde det, så klickade jag och följde sedan upp det med att genast ge honom en godisbit, så gjorde jag några gånger tills jag till slut bara inväntade att han själv skulle nosa på locket utan min hjälp... det var lite svårt men som sagt till slut provade han :)
Tror jag ska köra ett tredje minipass lite senare ikväll för att se om han vågar testa igen eller om man får börja om på noll.

Någon annan som testat detta, eller har tänkt göra det?

Jag får väl ge er en liten update lite längre fram när vi testat lite mer :)


.http://www.foderexpressen.se/uploads/95e638dfa374c64d48e5e14058b00c46.jpg_thumb_800x800.jpg

En variant på klickers (en sådan har vi). En klicker kostar inte många kronor, tror det finns från cirka 30kr.

 

Pepsi på en hundkurs. Han får alltid en viss glimt i ögonen när man jobbar med honom och bara fokuserar på det positiva. Blir alltid så arg på mig själv som inte tar mig tiden att jobba med honom så oftare då han tycker det är så roligt!



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: