Hakuna Matata

2008-09-07
11:37:09

Do I like Jan Björklund...? /
Svaret på den frågan är ett stort... NEJ!

Jag har stört mig på vår utbildningsminister länge för hans uttalanden om den svenska skolan och nu äntligen börjar man ifrågasätta dem. Tydligen så har SR nu ett radioprogram där man granskar hans uttalanden och många visar sig vara felaktiga. Aftonbladet har även ringt olika lärarutbildare och pratat med lärarstudenter och förtroendet för vår utbildningsminister är lågt.
Men precis som Aftonbladet skriver så påverkas ju samhället av det han säger, så därför vill jag som blivande pedagog visa er de felaktigheter som SRs radioprogram hittills har kommit fram till i sin granskning...:

Rätt och fel om skolan

SR:s program "Kris i skolan?" har granskat utbildningsminister Jan Björklunds uttalanden den svenska skolan.


Så här sa HAN...

FEL! Enligt OECD-statistik har Sverige världens största ordningsproblem i vår skola.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! OECD har undersökt hur lärare och elever uppfattar ordningen i skolan. I båda fallen hamnar Sverige i mitten av tabellerna. Björklund säger nu att han hänvisat till fel undersökning. Den han syftar på kommer från IEA. Där kommer Sverige långt ner, men inte i botten.


Så här sa HAN...

FEL! I matematik och naturvetenskap ligger Sverige numera på den undre halvan av tabellerna, Finland ligger etta i såväl matte som naturvetenskap och läsförståelse. I kreativ problemlösning ligger Finland tvåa efter Sydkorea. Sverige ligger långt ner i tabellerna.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! Sverige ligger över genomsnittet i samtliga fall.


Så här sa HAN...

FEL! Det har under dessa år skett en relativt stor försämring av resultaten, mätt som andelen elever med tillräckliga betyg för att tas in på gymnasiet.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! Sedan läsåret 1999/2000 har mellan 10,1 och 10,9 procent av eleverna som gått ut nian inte varit behöriga att söka till gymnasiet. Variationen är alltså mycket liten.


Så här sa HAN...

FEL! Siffrorna visar att svenska elever ägnar mindre tid åt skolarbete än elever i något annat industriland.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! Svenska elever ägnar ungefär lika mycket tid åt undervisningen som de i Danmark, Norge, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Schweiz och Finland. Alla ligger ett par timmar under OECD-genomsnittet.


Källa:
Sveriges Radio


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: