Hakuna Matata

2008-05-25
10:51:53

Dagens fakta /S
Varför firar vi mors dag?
I många kulturer är aktningen och kärleken till modern ett viktigt begrepp. Vad vi vet firade man i antikens Grekland modersgudinnan Rhea med en vårfest och redan 250 år f Kr. firade också romarna moders-
gudinnan Kybele (motsvarigheten till Rhea) med en vårfest. En del forskare antar att den katolska kyrkans Mariakult, d.v.s. dyrkan av Jesu moder, kan vara en ersättning för antikens moderskult.

Mothering Sunday
I anglosaxiskt tradition fanns ett folkligt morsdagsfirande redan på 1600-talet då unga män och kvinnor som arbetade långt från hemmet som lärlingar, drängar och pigor fick en fridag sista dagen i fastan för att fara hem och fira Mothering Sunday. Modern fick ett litet smycke och/eller en speciell bakad kaka. Ibland serverades också en sorts kryddad välling och i norra England och Skottland bakades en speciella pannkakor. Besök avlades i den kyrka man blivit döpt.

När mors dag instiftades i Sverige 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg visste man inte riktigt hur dagen skulle firas. I ett litet häfte kallat "Mors dag" som gavs ut 1920 fanns ett antal punkter:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushålls-
arbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska
.

Detta låter idealiskt för en hårt arbetande mor. Man får betänka att vid den tiden var de flesta kvinnor hemmafruar och modern stod därför självklart för hemmets skötsel. Att få en fridag smakade inte så dumt. Hemmafruar har aldrig haft semester och hade man inte en snäll man och snälla barn kunde det bli jobbigt med hushållsarbete från arla morgonstund till sen kväll. Övriga punkter är:

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt
gjorts och tillhandahållas för mors dag.


Se till att uppskatta din fina mamma!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: