Hakuna Matata

2008-03-25
08:59:27

Dagens fakta /L
Förr i Sverige var de vanliga sätten att rengöra tänderna munsköljning, tandpetning och att gnida tänderna med en linneduk. Tandborstar nämns första gången 1649 i svenska texter och samma år skriver en engelsman till en vän i Paris och ber honom leta upp en åt honom. De användes närmast som penslar: Man sköljde munnen, strök en pasta på tänderna med borste eller svamp och sköljde sedan igen.
Först på 1810-talet började tandborstar användas till regelrätt borstning i Sverige. De kom från England, där den första tillverkningen påbörjades på 1780-talet av en man som ägnat sin tid i Newgatefängelset i London åt att handborra hål i benskaft och fylla dem med svinborst. På 1840-talet började tandborstar av ben och svinborst tillverkas industrimässigt i England, Frankrike, Tyskland och Japan. Med maskinsvarvning fick borstarna det utseende som har stått sig till idag: rakt skaft (trä, ben, elfenben) och tre rader borst (grävlingshår, hästtagel, svinborst) i ett borsthuvud som blivit allt kortare genom åren. Celluloidskaft tillverkades 1884 i USA, 1938 kom nylonborst och 1948 tandborstar med både borst och skaft av plast.
Första patentet på en eldriven tandborste togs redan 1908 - en rätt stor apparat eftersom det fortfarande var svårt att göra små elektriska motorer. Först i början av 1940-talet började de säljas i USA och på 90-talet i Sverige.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: