Hakuna Matata

2008-01-12
00:29:09

Movienight /S
Under kvällen har jag hunnit avverka två filmer, Because I said so och Becoming Jane.
Båda filmerna kan väl beskrivas som tjejfilmer, och jag måste säga att jag nog tyckte att båda var helt okej, den andra var mer än okej.


Because I said so

Daphne Wilder (Keaton) är en ensamstående mor vars kärlek inte känner några gränser eller begränsningar. Hon vägrar klippa navelsträngen till sina vackra döttrar: den stabila psykologen Maggie, den sexiga Mae och den klumpiga och bedårande Milly, som i hennes ögon träffar helt fel killar. För att förhindra att hennes yngsta dotter gör samma romantiska misstag som hon själv gjorde tar Daphne saken i egna händer och sätter in en kontaktannons för att hitta den perfekta mannen åt Milly.

I kärlekens namn fortsätter Daphne att göra fel saker av rätt anledning... men när är det dags att släppa taget?



Becoming Jane
Baserad på en sann berättelse ur Jane Austens liv, som har präglat hennes framgångsrika och mycket älskade författarskap. Filmen utspelar sig då Jane är 22 år gammal och ännu inte har gift sig, något som främst oroar hennes föräldrar.

Men så frågar en av Hampshires mest välbärgade män om hennes hand och Janes fattiga familj tackar ja åt henne. Samtidigt förälskar sig Jane i irländaren Tom Lefroy som tillfälligt spenderar sommaren hos sina släktingar i Janes hembygd. Tom har misskött sina studier i London och som straff har han skickats ut på landet. Paret inleder en romans. Men med Toms rykte och Janes familjs beslut kan kärlekshistorien bara sluta på ett sätt...



Som jag nämnt tidigare så är jag ju ett litet fan av Austenfilmerna, den tiden, miljön och romantiken. Den här filmen som handlade om Jane själv innehöll samma saker men den skiljde sig ändå från de övriga, jag kan inte säga hur utan att avslöja för mycket ifrån filmen. Att den är baserad på en sann berättelse gör att man blir mer berörd, och det var mer än en gång som jag kände en enorm lättnad över att vara född på slutet av 1900-talet. Att slippa känna en press på att man ska gifta sig för att överhuvudtaget kunna försörja mig, att man själv har rätt att välja partner utan familjens inblandning... att faktiskt få prata, kyssa, resa och bo ihop med Tobias som ogifta utan att bli helt utstötta från samhället och familjen...

Jaja jag ska inte tjata men filmen berörde mig och jag tror faktiskt att det här är en film jag kommer vilja ha i min bokhylla...

Nu när jag pratat om Austenfilmen kanske jag ska nämna lite om den andra filmen som var helt okej, men som inte var så mycket mer än det. Perfekt en sådan kväll som jag har haft när sambon är bortrest och man sitter själv hemma i soffan. Innehöll humor, kärlek och det komplicerade förhållande mor - dotter.

Nu mina vänner ska jag krypa ner i sängen - imorgon är det ju faktiskt dags för mig att börja skriva på tentan. jag hoppas på att vädret blir som idag men med mindre blåst så man kanske kan börja dagen med en långpromenad - har inte gått en promenad sedan jag kom tillbaka till linköping, så det vore nog bra kanske för att få fart på hjärnan och tankeverksamheten!

Sov gott!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: