2008-04-25
23:32:14
Ts blåbärspaj /S
Blåbärspaj (4 portioner)
2 ½ dl vetemjöl
knappt 1 dl socker
½ tsk bakpulver
150 g margarin eller smör
2 msk vatten
Fyllning:
3 dl blåbär (1 pkt ca 225 g frysta blåbär är lagom)
½ dl socker
Gör så här:
Blanda mjöl, socker och bakpulver. Skär matfettet i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.
Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.
Tryck ut halva degen i en pajform ca 15-20 cm i diameter.
Grädda den i 175°C i ca 8 min.
Fyll pajskalet med blåbär och strö över socker.
Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.
Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.
Grädda pajen i 175°C i ca 20 minuter mitt i ugnen.
T gjorde en halv sats av receptet ovan och det tyckte vi blev cirka 4 portioner - kan vara bra att veta om man är två som ska äta som vi var och vill sluta äta blåbärspaj i flera dagar :p
hur menar du i receptet? Är de mått redan halverade eller har Tobbe tagit halva av det som står?