Hakuna Matata

2007-01-03
16:24:36

Vad finns det mer!? /L
Det verkar finnas många sjukligheter i relationerna till mat. Här är en som jag inte riktigt reflekterat över, men som jag tror man kan lätt hamna i. Man ska unna sig någonting ibland, utan att behöva få dåligt samvete!

I ett träningsfixerat samhälle har en ny typ av ätstörning växt fram; ortorexi. De drabbade blir fixerade av att äta nyttigt och att träna. De blir fixerade vid matens kvalitet och näringsinnehåll och drabbas av ångest om de äter något som de anser vara onyttigt. Utåt sett så är ortorektikern ofta vältränad och upplevs som sund av omgivningen, men mår egentligen väldigt dåligt och styrs av sitt tvång att träna och äta rätt. Men vart går egentligen gränser mellan en sund och osund syn på träning? Som jag ser det så ringer första varningsklockan när du börjar få dåligt samvete över att du missat ett träningspass eller när du tar en bulle till fikat.

 

 

Till skillnad från en anorektiker, som kräks upp maten, och en bulimiker som hetsäter så tränar ortorektikern överdrivet mycket i tron om att hon/han måste kompensera sitt ätande. Till skillnad från andra ätstörningar drabbas män av ortorexi i lika stor utsträckning som kvinnor.

 

 

Den som drabbas av ortorexi stirrar sig blind på kalorier istället för att se till helheten. Fett och snabba kolhydrater väljs bort, vilket kan vara förödande för kroppen. För låg fettprocent kan leda till menstrationsrubbningar. Många ortorektiker får också dålig blodcirkulation i händerna, hjärtklappningar, förstoppningar och konstant ont i magen. Ofta dricker de för mycket vatten vilket gör att njurarna måste arbeta hårt och halten av vitaminer och mineraler späs ut. En ortorektiker ligger i riskzonen för att drabbas av bristsjukdomar och benskörhet.

 

 


 

 

 

 

Ortorexi finns ännu inte som medicinsk diagnos, till skillnad från anorexi och bulimi, vilket gör att många ortorektiker känner sig förbisedda när de söker hjälp inom vården.


Vad finns det mer!? /L

Puss och kram
Linda

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: