Hakuna Matata

2006-05-16
21:03:25

Ångest... //S
Japp... Veckan började i måndags med att man slår upp tidningen och det är en stor rubrik som skriker ut sitt budskap; KOMMER BLI ETT ÖVERSKOTT PÅ LÄRARE!
Underbart... nog för att jag redan upptäckt att det inte är gott om jobb direkt, men ändå..... känns inte så kul när man precis har påbörjar sin utbildning! Det kommer säkert bli som någon sa... vi kommer alla hamna i kassan på något lågprisvaruhus!
Någon försökte komma med den positiva tanken att det är en merit med en akademisk utbildning i bakfickan för vilket jobb man än söker, men ska jag vara ärlig så tror jag inte att en akademisk utbildning är värd särskilt mycket idag, alla läser ju vidare känns det som, universitetsstudier känns ungefär lika vanligt som gymnasiestudier!
Om man bara ser till Linköpings lärarutbildning så är vi i denna årsgrupp ca 450 lärarstudenter som ska bli allt från åk 1 till gymnasielärare, men sedan har du ju de andra årskullarna! Om det då är ca 400lärarstudenter i alla årsgrupper innebär det att det kanske bara i Linköping finns...kanske 1600 blivande lärare. Sedan är det ju tyvärr så att lärarutbildningen finns på väldigt många av landets universitet och högskolor!

Idag är det även exakt en vecka kvar till min hemska tenta! Allt kändes någorlunda okej, jag har för en gångs skull börjat plugga i god tid, och jag trodde att åtminstone lite av det hade fastnat... men icke sa Nicke! Idag skulle vi nämligen öva oss i lärteorierna genom att plocka ut vissa undervisningssituationer ur en film vi såg och sedan säga till vilken lärteori man vill placera situationen... kan säga att det gick åt skogen!! Jag har tydligen bara lyckats trycka in behaviorismens idéer... kognitivismen, konstruktivismen och sociokulturell teori har jag ingen aning om vad skillnaderna är... tycker alla verkar bygga på samma idéer! Men som sagt en vecka kvar... kan ju hoppats på ett litet mirakel!
Som tur är har de ändrat lite på tentan så nu längre behöver man inte ha godkänt på alla frågor för att ha godkänt på tentan, samt att man bara behöver komplettera den del man misslyckas med istället för hela tentan... men jag vet inte om det känns bättre eller sämre, för idag insåg jag och Josefin nämligen att de tre frågorna som ska vara på tentan förmodligen kommer vara uppbyggd med en massa underfrågor, vilket gör att jag känner mig ännu mer efter i pluggandet!

Så den här ångesten jag har inför tentan och läraröverskottet är inte rolig! Igår kväll gick jag och lade mig tidigt för en gångs skull men det hjälpte ju inte då jag inte somnade förrän någon gång efter klockan två. Ville inte käka mer sömnpiller då det blivit ett par den senaste tiden.
I och med det blev det inte så mycket sömn så idag efter skolan var jag tvungen att lägga mig och sova.... vilket jag lyckades så där med då Frodo tyckte jag var alldeles för tråkig då och hela tiden kom och knuffa på mig med tassar och nosen! Så jag känner mig fortfarande inte direkt utvilad!!

Som om inte pluggandet vore nog upptäckte jag idag att jag enbart hade 94kr kvar på mitt konto!! Känns ju lite sådär eftersom jag tänkt åka till karlstad nästa onsdag och bidraget kommer inte förrän på torsdag. Jag hade som tur var 400kr sparade på ett annat konto, pengar som jag fått i och med att jag har Frodo. De 400 kronorna kommer dock att gå till bussbiljetterna... varenda slant! Så nu ska jag försöka klara mig på 94 kronor i en vecka... får väl se hur det går, får väl käka havregrynsgröt och äta upp nudlarna i skafferiet! Blir nog svårt dock!
Egentligen är det min tur att bjuda på fika på lördag när kompisarna kommer och ska tentaplugga, men som det ser ut nu får jag nog slänga över det på någon annan!
Anledningen till min pengabrist är att jag denna månad har spenderat mer än vanligt + att jag jobbat mindre än vanligt... inte en särskilt lyckad kombination!! var tvungen att köpa en jacka så de pengarna var ju väl investerade... min Red Hot Chilipeppers skiva för 225kr känns ju nu ganska idiotisk... men ändå väl investerade pengar... har lyssnat på båda skivorna konstant sedan jag köpte dem, sedan har min längtan efter Tobias varit lite mer än vanligt så det har gått pengar till våra mobilsamtal, men även de känns ändå som väl invsterade pengar!
Tyvärr måste man nog kanske lyfta på luren och be någon om ett litet lån på åtminstone 100kronor... men det bär emot, ska i alla fall göra ett försök att leva på de 100 kronor jag har kvar! Man vill ju klara sig själv, och jag vet att nästa månad kommer bli tajt den med då man inte får fulllt bidrag, men då blir det till att ta en promenad till banken och sälja lite fonder... kan ju alltid köpa nya sen i höst kanske för sommarlönen.

Idag insåg jag även att jag inte vill läsa svenska som inriktning längre, vill istället läsa grundläggande färdigheter ( = läsa alla ämnen under ett år istället för ett halvår), känns som att det är bättre att ha det när man sedan ska söka jobb. Så idag slängde jag iväg ett mail och försöker mig på ett byte, är dock tveksamt om det kommer fungera!
 Anledningen till att jag ändrat mig är att jag ska läsa en inriktning i Norrköping och då få förskollärarbehörighet, men då måste jag byta ut en specialisering som är på 20 p. Min nya studieplan är då istället att läsa grundläggande färdigheter 40p(om jag får), en breddning med förmodligen specialpedagogik på 20p, en inriktning på 40 p i Norrköping, och sedan 10 p pedagogiskt arbete block 3... tror i alla fall att det blir så.

Nöjd nu Linda...? Bara en massa ångest och tycka-synd-om-sig-själv-grejer jag skrivit om, men just nu känns det som att det börjar bli lite mycket. Har inte varit någonting positivt på länge nu, det som stör mig mest är nog Tobias semester som infaller de fyra veckor av sommaren som jag jobbar... har sett fram emot den här sommaren ända sedan förra sommaren, och nu är det bara skit i alla fall!

En sommar utan pengar och en sommar ledig... men fortfarande ifrån sin pojkvän som man träffar knappt en gång i månaden annars!
Har fortfarande inte fått tag på någon ersättare efter Sofia flyttar heller. Jag är i och för sig övertygad om att någon kommer flytta in i höst, men det skulle vara skönt om allt sånt var klart innan man sticker hem till karlstad över sommaren.

Nu ska jag inte plåga er med mitt snack längre... ska nog ta en liten promenad och bara andas lite... känns inte som att jag gjort det idag!!



// en väldigt stressad och deppig Sandra :^(

Elvis

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: