Hakuna Matata

2008-02-06
16:30:45

Morotsbröd! /S

MorotsbrödMorotsbröd utbakade till morotsbullar


50g jäst för söta degar
50g smör
5dl vatten
1,5 tsk salt
1 dl vetekli                                      Ugn: 175grader
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special
(brödet blir lättare och luftigare då mjölet är extra proteinrikt)

Smula jästen i en bunke under tiden som du smälter margarinet. Tillsätt vatten i smöret och värm till 37 grader. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills det är upplöst. Tillsätt sedan resten av vätskan.

Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötterna på ett rivjärn eller i matberedare och rör sedan ner dem tillsammans med det andra. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och rör det till en deg, gärna med degrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper ifrån skålens kanter, och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk i 30 min.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så att jäsbubblorna trycks ut och så att den blir formbar och inte kletig. Dela degen i två delar och forma varje del till en avlång deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 20 min.

Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 35 min, och låt dem sedan svalna på galler under bakduk.

Good luck!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: