Hakuna Matata

2007-11-10
16:28:21

Träna hemma? /S

Nej jag har inte blivit träningsfreak men nu när jag tittade runt mer på SVT hittade jag bra bilder på övningar att göra hemma som jag tänkte dela med mig av....



BEN/ Knäböj
Ben, tar framför allt på lårets framsida och sätesmuskulaturen.
Stå med benen något bredare isär än höftbredd, håll armarna sträckta rakt framför bröstet. Neutral hållning. Böj benen som om du skulle sätta dig på en stol, gå ner till cirka 90 grader i knäleden. I början kan det och med vara bra att ha en stol bakom sig, och precis bara nudda den för att känna hur långt ner man ska gå.
 
Håll upp bröstet och se till att knäna går i linje med stortårna. Hela fötterna ska vara kvar i golvet. Pressa sedan upp till utgångsläget. Börja om. Håll ett jämt tempo. Andas in på nervägen och ut på uppvägen.








BEN/Höftlyft

Baksida lår främst, men även säte och korsrygg. Ligg med benen böjda och fötterna i golvet med höftsbredds avstånd. Lägg armarna längs med kroppen.Lås mage och korsrygg, och pressa bäckenet upp mot taket genom att använda benen och pressa ner hälarna i golvet. 
Undvik svank. Sänk sakta med eget motstånd tills sätet nuddar golvet men lägg dig inte helt ner. Behåll spänning för att sedan pressa upp igen.
Som överkurs kan du gärna tänka att du har en basketboll mellan knäna. Har du en stor boll tillgänglig kan du gärna använda den ibland också. Då får du dessutom jobba med insidan av låret. 





RYGG/Ryggresning A
Korsryggen. Ligg på mage med pannan i golvet och händerna på låren eller sätet. Lyft överkroppen så långt du kan i lugnt tempo. Inget ryck. Behåll blicken ner i golvet och ha fötterna i golvet hela tiden. Sänk. Upprepa.





RYGG/Ryggresning B
Hela ryggen och armarna. Ha armarna sträckta över huvudet i utgångsläget. Samtidigt som överkroppen lyfts så dras armbågarna bakåt som i en roddrörelse. Sträck sedan ut dem igen på tillbakavägen.






ARMAR/Triceps dips

Överarmens baksida. Här kommer bänken eller en stol väl till pass igen. Sitt på den och sätt händerna på bänkens kant intill höfterna. Lyft sedan upp rumpan från stolen med sträckta armar. Pressa ner axlarna och lyft bröstet. Ha stark mage och korsrygg, och raka ben.
Sänk rumpan mot golvet och böj armbågarna ner till 90 graders vinkel. Armbågarna pekar rakt bakåt. Pressa sedan upp till raka armar igen, genom att trycka ner handflatorna ordentligt. Axlarna stannar nere och det finns ingen rörelse i höft eller rygg.

 Detta är en relativt tuff övning och den går att förenkla genom att böja ett ben och sätta foten i golvet eller böja båda benen och sätta fötterna i golvet (lättast). Börja dock med första varianten för att sedan modifiera när du inte orkar längre. 



MAGE/Crunches

Raka bukmuskulaturen. Ha böjda ben med fötterna i golvet höftbredd isär. Sätt händerna b

akom öronen. Håll dem inte knäppta utan spreta gärna med fingrarna så de ger ett brett stöd för hela bakhuvudet. Ha rak nacke och armbågarna 45 grader ut åt sidan. Tryck ner korsryggen ordentligt i golvet och försök att hålla magen platt. Kom upp med överkroppen, men behåll korsryggen i golvet. Sikta med näsan mot naveln. Rulla sakta tillbaka till liggande utan att släppa anspänningen i magen. Så fort du känner att håret nuddar golvet kommer du upp igen.
Som variation kan du även lyfta fötterna upp från golvet och hålla benen i 90 graders vinkel. Gör jämna, lugna rörelser.


MAGE/Sneda crunches

Raka och sneda bukmuskulaturen.Som raka crunches men med en vridning åt varannan gång höger och varannan gång vänster. Även denna kan göras med fötterna upp.
Eller eventuellt möta upp motsatt knä till motsatt armbåge.




 




Lycka till med övningarna... kanske finns det någon som känner sig lite mer sporrad....?


 

Kommentarer:
#1: S

Bra med bilder också, så att man ser exakt hur man ska göra!!! =) tack för "tipsen" och så..ha det bra

2007-11-10 @ 16:40:02
#2: S

Jaaa eller hur! Nej men det var bra med bilderna. Ha en trevlig kväll..

2007-11-10 @ 17:15:11
#3: Kim

svar: guuuuuuuuuuuud vad gott det lät. också gör man lite övningar efteråt också då för samvetets skull ;)

2007-11-10 @ 20:01:25
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: