Hakuna Matata

2008-11-01
16:27:09

Dagens fakta /L
  • På 800-talet e. Kr. blev 1 november en kristen helgdag som kallades Saints Day eller All Hallows Day och hos oss Allhelgonadagen. 1 november är helgdag i många länder och var så även i Sverige till och med år 1772.
    Allhelgonadagen inträffar alltid 1 november.
  • Alla helgons dag är en rörlig helgdag (lördag mellan 31 okt och 6 nov) som infördes år 1953 för att vi skulle få en helgdag på hösten. Söndagen som följer heter Alla själars dag. Gravsmyckningen med blommor och levande ljus är en sed från 1900-talet här i landet.
  • Halloween härstammar från en 2000 år gammal sed. Kelterna som levde i England, Irland och norra Frankrike firade sitt nyår den 1 november. Kvällen före, alltså 31 okt, ansåg deras präster, druiderna, att onda makter vandrade runt på jorden. För att skrämma bort dessa, så att de inte följde med in i det nya året, klädde man ut sig, tände eldar med mera. De karvade ur rovor och kålrötter som fyllda med glödande kol blev lyktor som de bar omkring. Halloween tog irländare med sig till nya hemlandet USA, där pumpan blev symbolen.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: