Hakuna Matata

2007-10-17
17:33:14

Arbetet mot rasism /L
Som lärare är det viktigaste arbetet värdegrunden.
Just nu håller vi på och diskuterar, reflekterar, analyserar och studerar frågor kring rasism.
Min föreläsare berättade idag om en lärare som den 12 september 2001 kliver in i sitt klassrum och längst bak sitter det 3 killar glada över World Trade Center - attentatet.
Hur ska man som lärare reagera?
Vi pratade länge kring frågan. En del tyckte att man skulle ta en diskussion direkt i klassrummet för att få fram varför dessa gossar känner som de gör. En del tyckte man skulle ta det efteråt med bara killarna och ignorera deras handlingar i klassrummet.... det fanns fler varianter men vad är egentligen mest effektivt?

Frågan är inte hurvida killarna hade rätt i sina åsikter, det handlar om hur man ska reagera? Alla bör respektera att det finns människor som faktiskt har förlorat en nära anhörig. Är det verkligen rätt att visa en sådan glädje över situationen?
Det fanns elever som visade samma glädje när USA beslöt sig för att gå in i Irak, har de också rätt att öppet visa detta?

Förlåt för mitt flum.

Men vad tycker ni om detta?
Hur ska lärarna reagera på skolan? Vad kan man göra?




Kommentar:
#1: Emelie

Jag tycker att om man känner att man kan ta en sådan diskussion ska man fan göra det. Annars får eleverna för sig att det är helt okej att känna så och det är det ju inte. Men om man är väldigt osäker och rädd över att bli nedargumenterad (för då blir det ju helt plötsligt rätt att tycka så) så tar man det med dem efteråt. Jag tror mycket på att lärare skall utbilda inom mer än just det specifika ämnen, lite common sense också.

2007-10-17 @ 20:43:24
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: