Hakuna Matata

2007-12-03
16:14:37

Piroger! /S
Deg:
50g jäst
5dl mjölk
2tsk socker
2 tsk salt
5dl grahamsmjöl
7dl vetemjöl

Pirogfyllning:
250g köttfärs
1 gul lök
1 morot
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 tsk salt
1 krm peppar

Hacka löken och riv moroten grovt. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs köttfärsen och finfördela den. Tillsätt lök och morot och låt steka några minuter. Tillsätt tomatpuré och chilisås. Strö över salt och peppar och rör om ordentligt. Låt steka några minuter till, smaka av och krydda eventuellt mer.
Hur man smaksätter köttfärsen är ju dock valfritt!

Smula jästen, smält margarin. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37 grader. Häll lite över jästen, rör tills det blivit upplöst och tillsätt resten. Häll i socker, salt. Tillsätt grahamsmjöl och det mesta av mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista av mjölet och kör till en jämn deg. Låt jäsa 40 minuter under duk.

Ta upp degen och knåda några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor -bestäm storleken själv.
Lägg på fyllning på ena halvan av plattan men lämna ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop kanten med en gaffel.
Lägg pirogerna på plåtar och låt jäsa 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter, när de fått gyllenbrun färg är de klara!


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: