Hakuna Matata

2007-12-04
12:25:48

Jul = godis :) /S
Julen är väl en av de högtider som man verkligen förknippar med godis, både med eget godis så som knäck, men även alla Aladdin och Paradisaskar, eller After Eight... vid julen och mellandagarna trycks godis in i mängder - helt underbart!!

I år har jag lovat att stå för julgodiset på vår "lilla julafton", vi startade en ny tradition för några år sedan då vi firade jul tillsammans med farmor och farfar några dagar innan jul då vi alltid är hos min mormor under själva julafton - så det kallar vi nu för "Lilla julafton".
Jag har nu börjat leta efter recept på julgodis - kanske inte bakar alla, men tänkte i alla fall lägga upp lite recept på julgodis den närmsta tiden...


Chokladkola
4 dl socker
2,5 msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao
2 msk smör


Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta. Koka sakta (rör ibland) till dess att kolan är lagom hår och seg. Tag av grytan och häll upp på väl smord plåt eller form. När kolan svalnat - skär i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper.

Gräddkola

2,5 dl grädde
3 dl socker
1 msk sirap
1 msk smör
1 msk vaniljsocker

Koka grädde och socker till dess att massan börjar bli tjock. Sätt till sirap, smör och vaniljsocker. Låt sedan kolan koka sakta till den vid prov i kallt vateen är lagom hård och seg.

Häll upp på väl smord plåt eller form. Låt svalna och skär sedan i fyrkantiga biter och förpacka i kolapapper.


5-minuters-kola

1 dl sirap
3 tsk kakao
1,5 dl socker
2 msk smör


Koka upp kolan - låt den sen koka i fem minuter under omrörning. Häll upp på en smord plåt. Låt stelna och förpacka sedan.


Tänk på: Om du vill laga en större mängd kola och dubblar receptet så riskerar du att det tar mer än dubbelt så lång tid innan den blir klar. Koka hellre i två kastruller brevid varandra så begränsar du koktiden.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: